Από τον Γιώργο Καρουζάκη
Μια από τις πιο απρόσμενες συναντήσεις στη φετινή 55η Μπιενάλε της Βενετίας είναι εκείνη του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα J. Μ. Coetzee (Νόμπελ λογοτεχνίας, 2003) με την Βελγίδα εικαστικό Berlinde De Bruyckere. Ο συγγραφέας εξαιρετικών βιβλίων, όπως η Ατίμωση και ο Βίος και η πολιτεία του Μάικλ Κ είναι ο επιμελητής της βελγικής συμμετοχής στη μεγάλη εικαστική διοργάνωση.
Όσοι γνωρίζουν τη δύναμη του έργου της Berlinde De Bruyckere δεν ξαφνιάζονται καθόλου από τη συνάντησή της με τον σπουδαίο συγγραφέα. Η συνύπαρξή τους δεν είναι ευκαιριακή, αφού τους δυο δημιουργούς συνδέει φιλία και αλληλοεκτίμηση. Αν και τα υλικά της τέχνης τους είναι διαφορετικά, η βαθύτερη συγγένειά τους είναι αναγνωρίσιμη στον πυρήνα των έργων τους.
Τι δείχνει η Berlinde De Bruyckere στο Περίπτερο του Βελγίου ;
Έχει καλύψει ολόκληρο τον εκθεσιακό χώρο με την τεράστια υποβλητική εγκατάσταση «Kreupelhout – Cripplewood» : κουφάρια δέντρων, τα σπασμένα μέλη μιας φτελιάς, αποφλοιωμένους κορμούς, νεκρά κλαδιά. Τα σώματα των ζώων και των ανθρώπων, γνώριμα στοιχεία από την προηγούμενη δουλειά της, έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στα δέντρα.
Η εικαστικός έχει αλείψει με κόκκινο και γαλαζωπό κερί τα μέλη των δέντρων προσδίδοντάς τους την ανησυχητική υπόμνηση του τραυματισμένου ανθρώπινου σώματος. Οι παρεμβάσεις της με κερί στα απομεινάρια της φύσης αποκαλύπτουν αφηρημένες μάζες, μύες, τένοντες και φλέβες. Η αμφίσημη αίσθηση της μεταμόρφωσης του δέντρου σε άνθρωπο και του ανθρώπου σε δέντρο παραμένει ελλιπής, ακόμα κι όταν παρατηρείς τα φθαρμένα μαξιλάρια που έχει χρησιμοποιήσει η εικαστικός για να στηρίξει ή να προστατεύσει τα γλυπτά της σαν να επρόκειτο για ακρωτηριασμένα ανθρώπινα σώματα.
Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…
Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…
Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…
Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.
Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…
There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…
This website uses cookies.