Από τον Νίκο Γιαννακόπουλο
Τι κι αν έχουν περάσει κοντά οκτώ δεκαετίες (!) από την ανέγερσή τους; Εκείνες στέκουν ακόμα αειθαλείς, παρά τα σημάδια του χρόνου, ισχυρή απόδειξη ότι το μοντέρνο κίνημα, έτσι όπως, κατά κύριο λόγο εκφράστηκε στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, εμφανίζει μία αξιοπρόσεχτη διαχρονικότητα. Πρόκειται για την πολυκατοικία Τσιμπούκη (1936), στη γωνία των οδών Μαυρομιχάλη και Ναυαρίνου και την πολυκατοικία Μιχαηλίδη (1933-1934), στη γωνία των οδών Ζαΐμη και Στουρνάρη στα Εξάρχεια.
Πλήθος κτιρίων του ελληνικού μεσοπολεμικού μοντερνισμού διασώζεται μέχρι σήμερα (ευτυχώς!), κατά βάση στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο λίγα από αυτά, όπως οι δύο αυτές μεσοαστικές πολυκατοικίες, ανήκουν στις πιο καθαρές και ριζοσπαστικές εκφράσεις του.
Τόσο η πρώτη, έργο του αρχιτέκτονα Βασίλειου Δούρα, ο οποίος άρχισε τις σπουδές του στο Μόναχο και τις ολοκλήρωσε στην École Spéciale d’Architecture του Παρισιού το 1930, όσο και η δεύτερη, έργο του Κύπριου αρχιτέκτονα Πολύβιου Μιχαηλίδη και του αρχιτέκτονα και καθηγητή στο ΕΜΠ Θουκυδίδη Βαλεντή, διέπονται, ως προς την οργάνωση των κατόψεων και την διάρθρωση των όψεων από τους συνθετικούς και μορφολογικούς κανόνες του κεντροευρωπαϊκού μοντέρνου κινήματος.
Στην πολυκατοικία επί των οδών Μαυρομιχάλη και Ναυαρίνου, που είναι και η καλύτερα σήμερα συντηρημένη, η διαμόρφωση των όψεων είναι απέριττη και τα ανοίγματα είναι τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη. Χαρακτηριστικά δε, είναι τα γωνιακά παράθυρα στη συνάντηση των δύο όψεων του κτιρίου που εκτός από το πρωτότυπο για την εποχή αισθητικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζουν περισσότερο φως και θέα από το εσωτερικό των διαμερισμάτων.
Σε αμφότερα τα κτίσματα, που πράγματι παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες, τα υλικά διαμόρφωσης των όψεων είναι το τσιμεντοκονίαμα αρτιφισιέλ, τα κιγκλιδώματα στους εξώστες από μεταλλικό πλέγμα και τα ξύλινα κουφώματα με ρολά, ενώ η μεταλλική πόρτα της εισόδου και στις δύο πολυκατοικίες είναι απλή και μοντέρνα.
Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…
Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…
Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…
Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.
Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…
There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…
This website uses cookies.