Από τον Γιώργο Καρουζάκη
Το 1964 ο Μάρτιν Σκορσέζε ήταν 22 χρονών. Είχε πάρει το πτυχίο του από το NYU και προετοιμαζόταν για το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ του, Who’s That Knocking at my Door. Χρειάστηκε δυο χρόνια να το ολοκληρώσει. Το 1967 έψαχνε ακόμα διανομέα. Εκείνη την εποχή πήρε ανέλπιστα μια επιχορήγηση από τη Cinémathèque de Belgique για να γυρίσει μια μικρού μήκους ταινία. Είχαν προηγηθεί και άλλες μικρές ταινίες, αλλά αυτή ήταν η πρώτη έγχρωμη. Την ονόμασε “The Big Shave”.
Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Michael Henry Wilson αναγνώρισε στο μπάνιο της ταινίας του Σκορσέζε «την αμερικανική ψυχή, στοιχειωμένη από τον πόλεμο του Βιετνάμ» και στην τελετουργική διαδικασία του ξυρίσματος την εξέλιξη μιας σκηνής τρόμου.
Ο Σκορσέζε έχει περιγράψει διαφορετικά τη δημιουργία αυτού του σκληρού φιλμ, λέγοντας : «Είχα έντονα συναισθήματα για τον πόλεμο του Βιετνάμ τότε. Στην πραγματικότητα κάτι άλλο με βασάνιζε, που δεν είχε καμία σχέση με τον πόλεμο». Μόλις είχε χωρίσει από τη γυναίκα του, περνούσε τις μέρες του σε ανατριχιαστικά, άδεια διαμερίσματα, είχε κατάθλιψη και βίωνε τη ζωή σαν μια μεγάλη αποτυχία.
«Όταν έγραψα το σενάριο, ήμουν πολύ σοβαρός, αλλά στη διάρκεια των γυρισμάτων δε σταμάτησα ούτε στιγμή να γελάω», λέει ο ίδιος στη Mary Pat Kelly στο βιβλίο Martin Scorsese : The First Decade. Εκδ. Redgrave «Είχα πείσει σχεδόν τον εαυτό μου ότι γύριζα μια ταινία κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και ότι αυτός ο τύπος που ξυρίζεται τόσο σχολαστικά μέχρι να κόψει το λαιμό του αντιπροσώπευε τον μέσο Αμερικάνο της εποχής. […] Τελικά, το φιλμ «The Big Shave» ήταν απλώς μια φαντασίωση, μια αυστηρά προσωπική θεώρηση του θανάτου».
Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…
Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…
Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…
Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.
Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…
There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…
This website uses cookies.