To Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Ψίθυροι ». Πρόκειται για μια διοργάνωση που επιχειρεί να ψηλαφίσει, μέσα από το έργο 24 γυναικών καλλιτεχνών, καταστάσεις – κραυγές, εκφρασμένες όμως διακριτικά, σχεδόν σιωπηλά, με έναν τρόπο που, συχνά, πλησιάζει την αίσθηση του ψιθύρου.
Η έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 20:00, στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στην οδό Μεσολογγίου 32, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Ο τίτλος «Ψίθυροι» παραπέμπει, νοηματικά, στον λόγο του σπουδαίου Ιρλανδού δραματουργού και συγγραφέα Samuel Beckett, που τόσο καίρια μιλά για τις λέξεις που γίνονται ψίθυροι, τους ψιθύρους που δυναμώνουν και γίνονται κραυγές, για το αιώνιο μουρμούρισμα και τη μνήμη που κρύβεται πίσω από αυτό, αλλά και για τον ψίθυρο των σωμάτων, όπως τον κληροδοτεί στην ανθρωπότητα η ποιήτρια του «I died for Βeauty», Emily Dickinsοn.
Η έκθεση, επιχειρεί να διερευνήσει, μέσα από τις ποικίλες αναζητήσεις των καλλιτεχνών, θέματα φύλου, ταυτότητας, φόβου και διαπιστώσεων που συνδέονται με απαγορεύσεις και κοινωνικούς κώδικες. Και να πλησιάσει, τη δύναμη της κατάδυσης στον εαυτό, της αναγνώρισης των τραυμάτων, τους ψιθύρους του σώματος που βαίνει προς το γήρας.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, με καινούργια ή παλιότερα έργα τους, είναι γυναίκες που προέρχονται από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μαζί τους, ένας άνδρας καλλιτέχνης, συλλέγει συνεντεύξεις γυναικών που μιλούν για ό,τι νιώθουν.
Συμμετέχουν οι: Αγκοπιάν Εοζέν, Αποστόλου Ευγενία, Βιδάλη Αθανασία, Βολανάκης Αντώνης, Giordano Joan, Δουβέρη Αγγελική, Ζυγούρη Μαίρη, Hrbacek Mary, Ιωάννου Δήμητρα, Κάσση Μαριγώ, Κρούσκα Πόπη, Λεμού Καλλιόπη, Λοϊζίδου Μαρία, Λύρα Ελένη, Magnanti Renee, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Molder Adriana, Νομίδου Βάλη, Παπατζανάκη Αντωνία, Πιπερίδου Χαρά, Σβορώνου Αγγελική, Σκεπετζή Χρυσούλα, Στραπατσάκη Μαριάννα, Τσουκάτου Πόπη, Χριστέα Μαίρη
Η έκθεση διαρκεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2016
Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…
Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…
Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…
Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.
Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…
There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…
This website uses cookies.