Ιδέες

Νέα αρχιτεκτονική στο Hyde Park

Το έργο του Bjarke Ingels

Δεκαέξι χρόνια μετά τα εγκαίνια του επιτυχημένου θεσμού, το θερινό περίπτερο της διάσημης γκαλερί Serpentine στο Hyde Park του Λονδίνου εξακολουθεί να παρουσιάζει μερικά από τα πιο τολμηρά και καινοτόμα σχέδια στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Φέτος, ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels μεταφέρει στους κήπους του Κένσινγκτον ένα σχέδιο που μοιάζει με βουνό από παγάκια. Δεν είναι όμως το μοναδικό έργο. Η έκθεση εμπλουτίζεται με τέσσερις ακόμη αρχιτεκτονικές προτάσεις καλοκαιρινών σπιτιών από ισάριθμους αρχιτέκτονες.

Το βασικό έργο του Δανού αρχιτέκτονα έχει τίτλο «unzipped wall». Πρόκειται για την αρχιτεκτονική κατασκευή ενός ιδιόμορφου τοίχου, ο οποίος ανοίγει και δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χώρο: την ημέρα φιλοξενεί ψυχαγωγικές δραστηριότητες και το βράδυ μεταμορφώνεται σε εκθεσιακό χώρο με έργα καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της τέχνης. Η φετινή κατασκευή μιμείται έναν τοίχο από τούβλα, μόνο που τα τούβλα είναι μεγάλου μεγέθους φτιαγμένα από fiberglass, ένα υλικό που προσδίδει ελαφρότητα και διαφάνεια στη σύνθεση. Η κατασκευή δημιουργεί την αίσθηση μιας σπηλιάς από διαφανή κομμάτια που μοιάζουν με κρυστάλλους.

Bjarke Ingels

Τα άλλα τέσσερα κτίσματα της διοργάνωσης είναι σχεδιασμένα από τους διεθνείς αρχιτέκτονες Kunlé Adeyemi, Barkow Leibinger, Yona Friedman και Asif Khan. Εμπνεύστηκαν τα καλοκαιρινά «σπίτια» τους από την αρχιτεκτονική του περίφημου ναού του 18ου αιώνα Queen Caroline’s Temple που βρίσκεται στους κήπους του Κένσινγκτον.

Kunlé Adeyemi
Barkow Leibinger
Yona Friedman

Η Τζούλια Πέιτον Τζόουνς, διευθύντρια των Serpentine Galleries, δήλωσε ότι το έργο του Bjarke Ingels είναι ένα περίπτερο πολλαπλών χρήσεων με εξαιρετικά κομψή δομή, καμπύλες και ένα υψηλό κωδωνοστάσιο, ορατό από παντού το οποίο λειτουργεί σαν φάρος που προσελκύει επισκέπτες από όλο το Hyde Park και τους κήπους του Κένσινγκτον.

Ο θεσμός του θερινού περιπτέρου της Serpentine έχει αναδειχθεί, από το 2000 που ξεκίνησε, σε διοργάνωση αρχιτεκτονικού πειραματισμού, παρουσιάζοντας τα έργα μερικών από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες και εικαστικούς του κόσμου: σχέδια τους έχουν παρουσιάσει εκεί ο Όσκαρ Νιμάγιερ, ο Άι Βέι-Βέι, ο Φρανκ Γκέρι, ο Όλαφουρ Ελίασον, ο Ρεμ Κούλχας κ.ά. To πρώτο περίπτερο σχεδιάστηκε το 2000 από τη Ζάχα Χαντίντ.

Bjarke Ingels

Αυτή η ευφάνταστη, προσωρινή κατασκευή εκτείνεται σε 350 τετραγωνικά μέσα στα οποία λειτουργεί και ένα καφέ. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο φιλοξενεί site-specific εκδηλώσεις για την τέχνη, την ποίηση, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Το Serpentine Pavilion είναι μια κορυφαία έκθεση αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, από τις δέκα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός για το έργο, το οποίο υλοποιείται μέσω χορηγιών. Παρά τα εξαιρετικά αρχιτεκτονικά έργα που έχουν δημιουργηθεί εκεί, πολλοί βλέπουν με σκεπτικισμό το μέλλον του θεσμού που βασίστηκε στην ιδέα ότι η μεγάλη αρχιτεκτονική μπορεί να υπάρχει εντελώς ανεξάρτητα από τη χρήση ή τον σκοπό της.

Αργυρώ Μποζώνη

Related Posts

  • Χρόνης Μπότσογλου 1941-2022Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον κόσμο γύρω του, ιδιαιτέρως τους ανθρώπους, και ζωγράφιζε αδιάκοπα. Η […]
  • Η ματιά του Mathieu Pernot στους προσφυγικούς καταυλισμούς της ΛέσβουΣτιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και της Λέσβου, προσωπικά αντικείμενα, σημειωματάρια, βλέμματα, χωματερές και συντρίμμια […]
  • Hans Ulrich Obrist, οραματιστής και πλάνηταςHans Ulrich Orbist : Όλη μου η ζωή έχει σχέση με την περιπλάνηση. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μου
  • Η μεγάλη γιορτή του BauhausΤο Πανεπιστήμιο του Harvard προαναγγέλλει μια μεγάλη έκθεση για το Bauhaus με μια εξαιρετική χειρονομία. Παρέχει, εδώ και μερικές μέρες, δωρεάν πρόσβαση στο αρχείο της συλλογής Bauhaus […]
karouzo

Share
Published by
karouzo

Recent Posts

Χρόνης Μπότσογλου 1941-2022

Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…

3 years ago

Η ματιά του Mathieu Pernot στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου

Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…

4 years ago

Σώτη Τριανταφύλλου: “Ας μη ζούμε διαρκώς με τον ίδιο τρόπο…”

Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…

4 years ago

Κριστόφ Πεντερέτσκι

Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.

5 years ago

Ρατσισμός, ομοφοβία και βία στη λογοτεχνία του Εντουάρ Λουί

Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…

5 years ago

Venice Biennale 2019 review – preaching to the converted

There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…

6 years ago

This website uses cookies.