Η νέα εικαστικός Μαρία Τσάγκαρη είναι η νικήτρια του Πρώτου Βραβείου Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου που απονεμήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου στο Παρίσι. Η θεσμοθέτηση του Βραβείου έγινε από την Pauline Simons, ιδρύτρια του HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean), σε συνεργασία με το Ίδρυμα-Fondation Jean-Luc Lagardère. Περισσότερες πληροφορίες για τη θεσμοθέτηση του νέου βραβείου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η Μαρία Τσάγκαρη έλαβε μια υποτροφία 10. 000 ευρώ από την Pauline Simons και τον François Tajan εκ μέρους του Hyam. To χρηματικό έπαθλο έχει στόχο να υποστηρίξει την καλλιτεχνική δουλειά της εικαστικού γύρω από το θέμα της πολιτισμικής ταυτότητας, ενώ της δίνει ώθηση για μεγαλύτερη προβολή στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.
Τα πρότζεκτ της Μαρίας Τσάγκαρη δεν έχουν φτιαχτεί για να μείνουν. Η καλλιτέχνης σκηνοθετεί με μεταφορές τις έννοιες της προσφοράς, της δράσης, της εμπιστοσύνης και της πίστης σε ό,τι μένει απρόσιτο. Ένας κήπος με 800 διαφορετικά λουλούδια από στάχτη καμένου ξύλου αποτελεί δείγμα οικονομικής και κοινωνικής δύναμης που στεγάζει όλες τις ευαισθησίες, όπως και όλες τις ανισορροπίες. Αυτά είναι τα ίχνη μιας ευτυχούς συνάντησης στο κλειστό πλέον εργοστάσιο γκαζιού της Αθήνας όπου δύο παλιοί εργάτες συναντιούνται 30 χρόνια μετά.
Η καλλιτέχνης έφτιαξε ένα χαλί από στάχτη με επιρροές από την Ανατολή και τη Δύση. Το γεγονός ότι το χαλί είναι φτιαγμένο στο χέρι και ότι η καλλιτέχνης έχει χαράξει τη λέξη «ευχαριστώ» με σκούρα γράμματα, το καθιστά ακόμη πιο πολύτιμο. Οι εγκαταστάσεις της Μαρίας Τσάγκαρη θέτουν τη ματαιότητα της επίπονης και αρκετά κοπιαστικής κατασκευής τους σε πρώτο πλάνο, καθώς παραδίδονται ή καταστρέφονται από το εμπλεκόμενο, συγκαταβατικό κοινό. Η Μαρία Τσάγκαρη (γεννημένη το 1981) ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…
Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…
Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…
Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.
Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…
There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…
This website uses cookies.