Οι υποψήφιοι για το βραβείο Marcel Duchamp 2016

holy-land-2-kader-attia-beautifulsavage-magazine

Τέσσερις καλλιτέχνες, οι Kader Attia, Yto Barrada, Ulla von Brandenburg και Barthélémy Toguo έχουν προταθεί και διεκδικούν το βραβείο Marcel Duchamp 2016. Το γαλλικό βραβείο για τις εικαστικές τέχνες θεσπίστηκε το 2000, ως απάντηση, ισχυρίζονται αρκετοί, στο αντίστοιχο βρετανικό βραβείο Turner. Στόχος του είναι να τιμήσει έναν Γάλλο εικαστικό ή έναν καλλιτέχνη που ζει στη Γαλλία και εκπροσωπεί τη γενιά του. Το βραβείο Marcel Duchamp δημιουργήθηκε από την Ένωση για τη Διεθνή Προώθηση της Γαλλικής Τέχνης (ADIAF) σε συνεργασία με το Centre Pompidou και την παρισινή έκθεση τέχνης FIAC.

Οι υποψηφιότητες έγιναν γνωστές πριν από λίγες ημέρες από την επιτροπή του βραβείου η οποία απαρτίζεται από έντεκα συλλέκτες, μέλη της ADIAF. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 18 Οκτωβρίου 2016.

Ας δούμε συνοπτικά τις φετινές υποψηφιότητες:

Kader Attia. Open Your Eyes. 2010.
Kader Attia. Open Your Eyes. 2010.

Το έργο του Kader Attia (1970, Γαλλία) ο οποίος μεγάλωσε στην Αλγερία και στα προάστια του Παρισιού, διερευνά την επίδραση της Δυτικής πολιτιστικής πολιτικής του καπιταλισμού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι πίνακες ζωγραφικής, τα βίντεο και οι εγκαταστάσεις του αμφισβητούν τον τρόπο που η αραβική νεολαία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δυτικών επιρροών.

barrada_yto_2009_73_1_415669_displaysize
Yto Barrada

Οι φωτογραφίες, οι ταινίες, και οι εγκαταστάσεις της Yto Barrada (1971, Μαρόκο), κόρης του Γάλλου δημοσιογράφου Hamid Barrada, διερευνούν τις πολιτικές, ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές της πατρίδας της, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αρθρώνονται οι έννοιες του τοπικού και του παγκόσμιου.

Ulla_von_brandenburg_death_of-_a-_king_palais_de_tokyo-940x519
Ulla Von Brandenburg, ‘Death of a King, 2012

Η Ulla von Brandenburg (1974, Καρλσρούη) κινείται καλλιτεχνικά σε ένα ευρύ φάσμα, ανάμεσα στη γλυπτική, το σχέδιο, το φιλμ, τη χρήση υφασμάτων, προκειμένου να διερευνήσει ιστορικά κοινωνικο-πολιτιστικά θέματα που συμπεριλαμβάνουν τον αποκρυφισμό, τη μαγεία, την ψυχανάλυση, και το θέατρο, σε εξαιρετικά χορογραφημένες εγκαταστάσεις.

toguo2
Barthélémy Toguo

Ο Barthélémy Toguo (1967, Καμερούν) με τις εγκαταστάσεις, τις περφόρμανς, τη φωτογραφία και τις υδατογραφίες του διερευνά τα ταξίδια, τη μετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Δύσης.

Προηγούμενοι νικητές του βραβείου των 35.000 ευρώ είναι ανάμεσα σε άλλους οι: Thomas Hirschhorn, Dominique Gonzalez-Foerster, Tatiana Trouvé, Cyprien Gaillard, Mircea Cantor, Daniel Dewar and Grégory Gicquel, Latifa Echakhch, Julien Prévieux, and Melik Ohanian.

Ο νικητής εκθέτει το έργο του σε ατομική έκθεση στο Κέντρο Πομπιντού.

Αργυρώ Μποζώνη

Related Posts