H Γαλλίδα Christine Macel στο τιμόνι της επόμενης Μπιενάλε στη Βενετία

Η Γαλλίδα επιμελήτρια Christine Macel θα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια στην επόμενη 57η Μπιενάλε της Βενετίας. Είναι η τέταρτη γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη θέση στα 122 χρόνια του θεσμού. Το όνομά της ανακοινώθηκε, πριν από λίγες ημέρες, από τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης, η οποία θα γίνει από τις 13 Μαΐου έως τις 26 Νοεμβρίου 2017 στη Βενετία.

Μετά τις σπουδές της στην ιστορία της τέχνης, η Christine Macel εργάστηκε ως επιμελήτρια στο τμήμα πολιτιστικής κληρονομιάς και προώθησης των εικαστικών τεχνών, Délégation aux Arts Plastiques, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2000 είχε επιτελική θέση στο Centre Pompidou του Παρισιού, όπου ίδρυσε και ανέπτυξε το τμήμα σύγχρονης τέχνης, Création contemporaine et prospective. Έχει οργανώσει, επίσης, πολλές σημαντικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως των Gabriel Orozco, Sophie Calle, Philippe Parreno και Nan Goldin, ανάμεσα σε άλλες.

Η Macel έχει υπάρξει δυο φορές επιμελήτρια σε εθνικά περίπτερα στη Μπιενάλε της Βενετίας, το 2013 στο γαλλικό περίπτερο και το 2007 στο περίπτερο του Βελγίου. Διαδέχεται τον νιγηριανής καταγωγής καλλιτεχνικό διευθυντή της 56ης Μπιενάλε, Okwui Enwezor. Με την πολιτικά προσανατολισμένη έκθεσή του, «All the World’s Futures», η διοργάνωση του Enwezor συγκέντρωσε μέσα σε επτά μήνες περισσότερο από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Ο πρόεδρος της Μπιενάλε Paolo Baratta εξήρε το έργο του Enwezor, του οποίου η διοργάνωση επικεντρώθηκε, όπως είπε, «στις ρήξεις και τις διασπάσεις του σύγχρονου κόσμου». Και δήλωσε ότι κάλεσε την Macel για να οργανώσει μια έκθεση η οποία θα επικεντρώνεται στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι καλλιτέχνες, με τους επινοημένους τους κόσμους, στη μετάδοση μιας γενναιόδωρης ζωτικότητας στον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Ανάμεσα στις γραμμές, μπορεί να διακρίνει κανείς την πρόθεση του προέδρου της Μπιενάλε να εμπνεύσει κάτι περισσότερο αισιόδοξο και, δυνητικά, λιγότερο πολιτικό.

Η Macel δε θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τις προκλήσεις της μεγάλης αυτής διοργάνωσης. Η πρώτη εμφάνισή της στη Βενετία έγινε το 2007 ως επιμελήτρια του Βελγικού περιπτέρου. Με τον καλλιτέχνη Eric Duyckaerts είχαν δημιουργήσει το έργο Hall of Mirrors and Discovery, ένα δαιδαλώδες κουβάρι από γυαλί, καθρέφτες, και οθόνες.

Έξι χρόνια αργότερα συν-επιμελήθηκε με τη Γερμανίδα Susanne Gaensheimer μια άνευ προηγουμένου καλλιτεχνική ανταλλαγή σε ανάμνηση της ιστορικής Συνθήκης των Ηλυσίων, τη συνθήκη φιλίας ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία που συνήψαν το 1963 ο Ντε Γκολ και ο Αντενάουερ. Στην 55η Μπιενάλε, η Γαλλία παρουσίασε έργα στο γερμανικό περίπτερο και η Γερμανία στο γαλλικό. Συγχέοντας περισσότερο τις εθνικότητες, η Γαλλία τοποθέτησε στο γερμανικό περίπτερο και το βίντεο του Αλβανού καλλιτέχνη Anri Sala, Ravel Ravel Unravel (2013). Το βίντεο του Sala ήταν ένα από τα πιο συζητημένα έργα της Μπιενάλε: έδειχνε τα χέρια δυο πιανιστών σε ταυτόχρονη ερμηνεία του έργου του Μορίς Ραβέλ, Piano Concerto for the Left Hand in D-major. Οι δυο πιανίστες προσπαθούν στο έργο αυτό να εναρμονιστούν σε επίπεδο ερμηνείας και συγχρονισμού.

Μια παρόμοια πρόκληση περιμένει την Macel στην επιμέλεια και της επόμενης Μπιενάλε: να εναρμονίσει, να συνδέσει και να μεταφράσει μέσα σε μια συνεκτική σύγχρονη έκθεση, έργα σύγχρονης τέχνης, έχοντας σαν εργαλείο την ευαισθησία και τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Αργυρώ Μποζώνη

Related Posts

  • Χρόνης Μπότσογλου 1941-2022Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον κόσμο γύρω του, ιδιαιτέρως τους ανθρώπους, και ζωγράφιζε αδιάκοπα. Η […]
  • Ευφυής τέχνη με βόμβες από τη χωματερήΠριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας φωτογράφος Πέτρος Ευσταθιάδης τιμήθηκε στη Γαλλία με το σημαντικό Φωτογραφικό Βραβείο HSBC - απονέμεται κάθε χρόνο σε δύο επαγγελματίες φωτογράφους με […]
  • Hans Ulrich Obrist, οραματιστής και πλάνηταςHans Ulrich Orbist : Όλη μου η ζωή έχει σχέση με την περιπλάνηση. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μου
  • Εικόνες και ΛέξειςΜια ματιά σε εκθέσεις και ειδήσεις για την τέχνη και τη λογοτεχνία από όλο τον κόσμο
karouzo

Recent Posts

Χρόνης Μπότσογλου 1941-2022

Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…

3 years ago

Η ματιά του Mathieu Pernot στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου

Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…

4 years ago

Σώτη Τριανταφύλλου: “Ας μη ζούμε διαρκώς με τον ίδιο τρόπο…”

Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…

4 years ago

Κριστόφ Πεντερέτσκι

Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.

5 years ago

Ρατσισμός, ομοφοβία και βία στη λογοτεχνία του Εντουάρ Λουί

Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…

5 years ago

Venice Biennale 2019 review – preaching to the converted

There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…

6 years ago

This website uses cookies.