Οι ήρωες των Θαυμαστών Ταξιδιών του Βερν σε μια απρόβλεπτη έκθεση

3984x565461ed774

Ο κόσμος του Ιουλίου Βερν εμπνέει, από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, δημιουργούς από όλο το φάσμα της τέχνης. Ο τρόπος που επέλεξε ο ντιζάινερ και φωτογράφος Christian Tagliavini να προσεγγίσει τα λογοτεχνικά ταξίδια του Γάλλου μετρ της φανταστικής λογοτεχνίας είναι ξεχωριστός. Ο εικαστικός, στην έκθεση με τίτλο «Voyages Extraordinaires», η οποία φιλοξενείται στην γκαλερί CAMERA WORK του Βερολίνου, αποκαλύπτει 28 φωτογραφίες που εμπνεύστηκε από τα τρία δημοφιλέστερα βιβλία του Ιουλίου Βερν: Ταξίδι στο κέντρο της Γης, Από τη Γη στη Σελήνη και 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.

Οι σκηνοθετημένες φωτογραφίες του Tagliavini δεν αναπαριστούν κάποια αποσπάσματα από τις πασίγνωστες λογοτεχνικές ιστορίες, αλλά αξιοποιούν δημιουργικά το ιδιόμορφο περιβάλλον τους και τα χαρακτηριστικά ορισμένων ηρώων του Βερν.

3862x5603e5a0bf6

Στις φωτογραφικές συνθέσεις, η ατμόσφαιρα του φανταστικού αναδημιουργείται από ρεαλιστικά στοιχεία: τον προσεκτικά οργανωμένο τρόπο φωτογράφισης, τη διάταξη των αντικειμένων, των χειρονομιών, των βλεμμάτων, την υφή του φωτός πάνω στις φωτογραφικές επιφάνειες. Η προσεκτική επιλογή των υλικών και των ενδυμάτων, καθώς και η ρεαλιστική απεικόνιση των σκηνών δεν στερούν, πάντως, από τους ήρωες την αινιγματική τους αύρα και τη λογοτεχνική τους καταγωγή. Αντιθέτως, την ενισχύουν.

Σε κάθε μία από τις 28 φωτογραφίες ο Tagliavini μάς συστήνει έναν επινοημένο ήρωα-ταξιδιώτη από τις περιπέτειες του Ιουλίου Βερν. Σε κάθε ταξιδιώτη αναλογεί ένα πορτρέτο και μια παράσταση από το περιβάλλον του. Οι φωτογραφίες δεν αφηγούνται τις ιστορίες των βιβλίων. Επικεντρώνονται σε κάθε ταξιδιώτη ξεχωριστά, στα ατομικά χαρακτηριστικά του, στα συναισθήματα, στις προσλαμβάνουσες και στις επιθυμίες του: στοιχεία που αναδύονται από τη γοητεία, τη χάρη, τη στάση των σωμάτων των ηρώων και τις λεπτομέρειες των συνθέσεων.

3858x5603e5a0aa4

Επιπλέον, ο Tagliavini σκηνοθετεί πορτρέτα και σκηνές αφιερωμένα σε εκείνους που περιμένουν τους ταξιδιώτες να γυρίσουν από τα μυθικά ταξίδια: το πορτρέτο, για παράδειγμα, ενός κοριτσιού που περιμένει με λαχτάρα την αδερφή του να επιστρέψει ή τις εικόνες των γονιών που περιμένουν την επιστροφή των παιδιών τους.

Τα 54 βιβλία που συνθέτουν την σειρά Θαυμαστά Ταξίδια του Ιουλίου Βερν (1828-1905), από όπου εμπνεύστηκε τις φωτογραφίες του ο Tagliavini, αποτελούν μια εξαιρετική συνάντηση των ιδεών του ρομαντισμού με την ορθολογική περιέργεια του εξερευνητή. Στους στόχους του συγγραφέα ήταν να συμπεριλάβει στο έργο του, με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο, το μεγαλείο και το εύρος της επιστημονικής γνώσης. Για αυτό και οι ιστορίες του εξοικειώνουν, εκτός όλων των άλλων, τον αναγνώστη με πληροφορίες που συνδέονται με τη γεωγραφική, τη γεωλογική, τη φυσική και την αστρονομική γνώση της εποχής. Και τον οδηγούν να αναλογιστεί την πολυπλοκότητα του Σύμπαντος και τη θέση του που έχουμε όλοι μέσα σε αυτό.

Γιώργος Καρουζάκης

3856x5603e5a07ab

3863x5603e5a0c4c

3860x5603e5a0b4d

3859x5603e5a0af9

3983x565461ed6e9
4042x566ecbdce11

Related Posts