Τέχνες

Ο Olafur Eliasson δίνει πράσινο φως στους πρόσφυγες

Τον Φεβρουάριο, εν μέσω της χειρότερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το όριο των αιτούντων άσυλο για να μπουν στη χώρα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 80 άτομα την ημέρα. Η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας, στον απόηχο των 90.000 αιτήσεων ασύλου της περασμένης χρονιάς, προκάλεσε οργή σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Ως απάντηση στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, που άναψε κόκκινο φως στους μετανάστες, ο Δανό-Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson ξεκίνησε να δημιουργεί μια εγκατάσταση, ένα πολυεδρικό φωτιστικό από ανακυκλωμένα υλικά, την οποία ονόμασε «Πράσινο Φως».

Τα φώτα της εγκατάστασης θα συναρμολογηθούν στη διάρκεια τριών μηνών από πρόσφυγες και μετανάστες που εργάζονται μαζί με φοιτητές σε εβδομαδιαία εργαστήρια στο Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) της Βιέννης. Τα αρθρωτά φωτιστικά διαφορετικών σχημάτων φτιάχνονται από ταπεινά υλικά: νάιλον σακούλες, ανακυκλωμένα κεσεδάκια γιαουρτιού, και πράσινο LED. Η δημιουργία του έργου συνοδεύεται από σεμινάρια, παραστάσεις και προβολές. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να δοκιμάσει το δυναμική της σύγχρονης τέχνης και να κινήσει διαδικασίες αστικής μεταμόρφωσης.

Πάνω από όλα, το «πράσινο φως» είναι μια φιλόξενη χειρονομία, μια πράξη που απευθύνεται τόσο σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις κακουχίες της καθημερινής αστάθειας, έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, όσο και στους ίδιους τους κατοίκους της Βιέννης. Όπως δήλωσε ο Eliasson, το πράσινο φως τους καλεί να πάρουν μέρος σε μια δημιουργική και παιχνιδιάρικη διαδικασία, να εργασθούν σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο, σε διάλογο με τους τακτικούς επισκέπτες του Augarten, κατασκευάζοντας τόσο τα σπονδυλωτά φώτα όσο και ένα κοινόχρηστο περιβάλλον όπου οι διαφορές δεν είναι μόνο αποδεκτές αλλά και ευπρόσδεκτες. Τα πράσινα φώτα συγκεντρώνονται στον χώρο TBA21 για να συνθέσουν μια εγκατάσταση που μεγαλώνει διαρκώς μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Τα πράσινα φώτα του Eliasson κοστίζουν περίπου 300 ευρώ και πωλούνται από το site του TBA21. Τα έσοδα θα διατεθούν σε διαφόρων ειδών πρωτοβουλίες που βοηθούν τους πρόσφυγες στην Αυστρία.

Αργυρώ Μποζώνη

 

Related Posts

  • Paul Nash painted in the trenches – and I did the same in AfghanistanA new Paul Nash show, “the largest … for a generation”, is now open at London’s Tate Britain. It is appropriate timing in this period of World War I memorialising – Paul Nash is one of the […]
  • Ένα οπτικό ντόμινο εικόνων και ιδεώνΗ διάταξη των έργων στο χώρο ενισχύει την εντύπωση της αλληλουχίας, την αίσθηση ότι παρακολουθείς ένα φιλμ στο οποίο κάθε εικόνα συνδέεται στενά με την προηγούμενη και με την […]
  • Το φωτογραφικό θαύμα του Jack DelanoΟ τρόπος που αξιοποιεί το φως, η ευαισθησία του βλέμματός του, η οπτική του απέναντι στους ταξιδιώτες, τις πινακίδες και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, αποκαλύπτουν την ξεχωριστή θέση […]
  • Jonathan Franzen – InterviewThe buzz surrounding American author Jonathan Franzen is not all in day’s work for most writers, especially on this scale.
karouzo

Share
Published by
karouzo

Recent Posts

Χρόνης Μπότσογλου 1941-2022

Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…

3 years ago

Η ματιά του Mathieu Pernot στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου

Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…

4 years ago

Σώτη Τριανταφύλλου: “Ας μη ζούμε διαρκώς με τον ίδιο τρόπο…”

Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…

4 years ago

Κριστόφ Πεντερέτσκι

Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.

5 years ago

Ρατσισμός, ομοφοβία και βία στη λογοτεχνία του Εντουάρ Λουί

Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…

5 years ago

Venice Biennale 2019 review – preaching to the converted

There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…

6 years ago

This website uses cookies.