Ο Olafur Eliasson δίνει πράσινο φως στους πρόσφυγες

MDA118079_118079-768x512

Τον Φεβρουάριο, εν μέσω της χειρότερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το όριο των αιτούντων άσυλο για να μπουν στη χώρα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 80 άτομα την ημέρα. Η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας, στον απόηχο των 90.000 αιτήσεων ασύλου της περασμένης χρονιάς, προκάλεσε οργή σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Ως απάντηση στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, που άναψε κόκκινο φως στους μετανάστες, ο Δανό-Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson ξεκίνησε να δημιουργεί μια εγκατάσταση, ένα πολυεδρικό φωτιστικό από ανακυκλωμένα υλικά, την οποία ονόμασε «Πράσινο Φως».

MDA

Τα φώτα της εγκατάστασης θα συναρμολογηθούν στη διάρκεια τριών μηνών από πρόσφυγες και μετανάστες που εργάζονται μαζί με φοιτητές σε εβδομαδιαία εργαστήρια στο Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) της Βιέννης. Τα αρθρωτά φωτιστικά διαφορετικών σχημάτων φτιάχνονται από ταπεινά υλικά: νάιλον σακούλες, ανακυκλωμένα κεσεδάκια γιαουρτιού, και πράσινο LED. Η δημιουργία του έργου συνοδεύεται από σεμινάρια, παραστάσεις και προβολές. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να δοκιμάσει το δυναμική της σύγχρονης τέχνης και να κινήσει διαδικασίες αστικής μεταμόρφωσης.

Green_light_3

Πάνω από όλα, το «πράσινο φως» είναι μια φιλόξενη χειρονομία, μια πράξη που απευθύνεται τόσο σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις κακουχίες της καθημερινής αστάθειας, έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, όσο και στους ίδιους τους κατοίκους της Βιέννης. Όπως δήλωσε ο Eliasson, το πράσινο φως τους καλεί να πάρουν μέρος σε μια δημιουργική και παιχνιδιάρικη διαδικασία, να εργασθούν σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο, σε διάλογο με τους τακτικούς επισκέπτες του Augarten, κατασκευάζοντας τόσο τα σπονδυλωτά φώτα όσο και ένα κοινόχρηστο περιβάλλον όπου οι διαφορές δεν είναι μόνο αποδεκτές αλλά και ευπρόσδεκτες. Τα πράσινα φώτα συγκεντρώνονται στον χώρο TBA21 για να συνθέσουν μια εγκατάσταση που μεγαλώνει διαρκώς μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Green_light_2

Green_light_

Τα πράσινα φώτα του Eliasson κοστίζουν περίπου 300 ευρώ και πωλούνται από το site του TBA21. Τα έσοδα θα διατεθούν σε διαφόρων ειδών πρωτοβουλίες που βοηθούν τους πρόσφυγες στην Αυστρία.

Αργυρώ Μποζώνη

 

Related Posts