Οι υποψήφιοι για το βραβείο Marcel Duchamp 2016

Τέσσερις καλλιτέχνες, οι Kader Attia, Yto Barrada, Ulla von Brandenburg και Barthélémy Toguo έχουν προταθεί και διεκδικούν το βραβείο Marcel Duchamp 2016. Το γαλλικό βραβείο για τις εικαστικές τέχνες θεσπίστηκε το 2000, ως απάντηση, ισχυρίζονται αρκετοί, στο αντίστοιχο βρετανικό βραβείο Turner. Στόχος του είναι να τιμήσει έναν Γάλλο εικαστικό ή έναν καλλιτέχνη που ζει στη Γαλλία και εκπροσωπεί τη γενιά του. Το βραβείο Marcel Duchamp δημιουργήθηκε από την Ένωση για τη Διεθνή Προώθηση της Γαλλικής Τέχνης (ADIAF) σε συνεργασία με το Centre Pompidou και την παρισινή έκθεση τέχνης FIAC.

Οι υποψηφιότητες έγιναν γνωστές πριν από λίγες ημέρες από την επιτροπή του βραβείου η οποία απαρτίζεται από έντεκα συλλέκτες, μέλη της ADIAF. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 18 Οκτωβρίου 2016.

Ας δούμε συνοπτικά τις φετινές υποψηφιότητες:

Kader Attia. Open Your Eyes. 2010.

Το έργο του Kader Attia (1970, Γαλλία) ο οποίος μεγάλωσε στην Αλγερία και στα προάστια του Παρισιού, διερευνά την επίδραση της Δυτικής πολιτιστικής πολιτικής του καπιταλισμού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι πίνακες ζωγραφικής, τα βίντεο και οι εγκαταστάσεις του αμφισβητούν τον τρόπο που η αραβική νεολαία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δυτικών επιρροών.

Yto Barrada

Οι φωτογραφίες, οι ταινίες, και οι εγκαταστάσεις της Yto Barrada (1971, Μαρόκο), κόρης του Γάλλου δημοσιογράφου Hamid Barrada, διερευνούν τις πολιτικές, ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές της πατρίδας της, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αρθρώνονται οι έννοιες του τοπικού και του παγκόσμιου.

Ulla Von Brandenburg, ‘Death of a King, 2012

Η Ulla von Brandenburg (1974, Καρλσρούη) κινείται καλλιτεχνικά σε ένα ευρύ φάσμα, ανάμεσα στη γλυπτική, το σχέδιο, το φιλμ, τη χρήση υφασμάτων, προκειμένου να διερευνήσει ιστορικά κοινωνικο-πολιτιστικά θέματα που συμπεριλαμβάνουν τον αποκρυφισμό, τη μαγεία, την ψυχανάλυση, και το θέατρο, σε εξαιρετικά χορογραφημένες εγκαταστάσεις.

Barthélémy Toguo

Ο Barthélémy Toguo (1967, Καμερούν) με τις εγκαταστάσεις, τις περφόρμανς, τη φωτογραφία και τις υδατογραφίες του διερευνά τα ταξίδια, τη μετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Δύσης.

Προηγούμενοι νικητές του βραβείου των 35.000 ευρώ είναι ανάμεσα σε άλλους οι: Thomas Hirschhorn, Dominique Gonzalez-Foerster, Tatiana Trouvé, Cyprien Gaillard, Mircea Cantor, Daniel Dewar and Grégory Gicquel, Latifa Echakhch, Julien Prévieux, and Melik Ohanian.

Ο νικητής εκθέτει το έργο του σε ατομική έκθεση στο Κέντρο Πομπιντού.

Αργυρώ Μποζώνη

Related Posts

  • Ευφυής τέχνη με βόμβες από τη χωματερήΠριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας φωτογράφος Πέτρος Ευσταθιάδης τιμήθηκε στη Γαλλία με το σημαντικό Φωτογραφικό Βραβείο HSBC - απονέμεται κάθε χρόνο σε δύο επαγγελματίες φωτογράφους με […]
  • Η νέα τοιχογραφία του Στέλιου Φαϊτάκη στο Palais de Tokyo στο ΠαρίσιΟ Έλληνας καλλιτέχνης εμπνέεται από την έννοια της απείθειας, της ανυπακοής, αναζητώντας δεσμούς ανάμεσα στα γεγονότα του Μάη του '68 και τη σκέψη των […]
  • Ο Lu Chao απέναντι στο πλήθος«Όταν ήμουν μικρό παιδί έπαιρνα κάθε μέρα το λεωφορείο με τον αριθμό 217 για πάω στο σχολείο. Καθώς ήμουν μικροκαμωμένος, ένα πλήθος ψηλών ανθρώπων με στρίμωχνε και μου έκοβε την […]
  • Χρόνης Μπότσογλου 1941-2022Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον κόσμο γύρω του, ιδιαιτέρως τους ανθρώπους, και ζωγράφιζε αδιάκοπα. Η […]
karouzo

Recent Posts

Χρόνης Μπότσογλου 1941-2022

Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…

3 years ago

Η ματιά του Mathieu Pernot στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου

Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…

4 years ago

Σώτη Τριανταφύλλου: “Ας μη ζούμε διαρκώς με τον ίδιο τρόπο…”

Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…

4 years ago

Κριστόφ Πεντερέτσκι

Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.

5 years ago

Ρατσισμός, ομοφοβία και βία στη λογοτεχνία του Εντουάρ Λουί

Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…

5 years ago

Venice Biennale 2019 review – preaching to the converted

There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…

5 years ago

This website uses cookies.