Στην καρδιά της Λόρι Αντερσον

Από την Αργυρώ Μποζώνη

Τα τελευταία νέα για την Λόρι Άντερσον είναι ότι έκανε μια συναυλία για σκύλους στην παγωμένη Νέα Υόρκη, με -10 βαθμούς στην Times Square. «Είναι πραγματικά διασκεδαστικό να γαβγίζεις στην Times Square!» είπε η μουσικός και σημαντική performance artist στο κλείσιμο της συναυλίας. Το κοινό της, εκατοντάδες σκυλιά την παρακολούθησαν ουρλιάζοντας, ακούγοντας ήχους που γίνονται αισθητοί μόνο από τα αυτιά τους. Για εμάς τους ανθρώπους ήταν μια «σιωπηλή συναυλία».

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε ως event που συνοδεύει τη νέα της ταινία «Η καρδιά ενός σκύλου». Στην ταινία πρωταγωνιστής είναι ο δικός της σκύλος, ένα φοξ-τεριέ που είχε υιοθετήσει με τον άντρα της, τον διάσημο ροκ σταρ Λου Ριντ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Επόμενο νέο είναι ότι η Λόρι Άντερσον θα είναι η Guest Director στο φεστιβάλ του Μπράιτον για το 2016. Το φεστιβάλ γιορτάζει φέτος την πεντηκοστή του επέτειο και θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 29 Μαΐου. Η Άντερσον θα παρουσιάσει καινούργια δουλειά της, καθώς και έργα καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της τέχνης φτιαγμένα αποκλειστικά για το φεστιβάλ. Θα παρελάσουν διεθνείς καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, χορού, του τσίρκου, των εικαστικών, του κινηματογράφο και της λογοτεχνίας.

Το πλήρες πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί αλλά έχει αποκαλυφθεί ότι το κυρίαρχο θέμα θα επικεντρωθεί στην ιδέα του σπιτιού. Από το 2009, τα ηνία του φεστιβάλ έχουν αναλάβει ανάμεσα σε άλλους, οι Anish Kapoor, Brian Eno, Vanessa Redgrave, και η συγγραφέας Ali Smith.

Όμως η είδηση που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι ο πρόσφατος «γάμος» της με την συνάδελφό της, τη Γαλλίδα εικαστικό Σοφί Καλ, σε μια αυτοσχέδια τελετή στην εκκλησία Swedenborgian μέσα στην οποία παρουσίαζε η Άντερσον την ταινία της Heart of a Dog, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με την San Francisco Chronicle, η Άντερσον και η Καλ που συνδέονται με μακρά φιλία, επηρεάστηκαν από το ρομαντικό περιβάλλον της εκκλησίας – η οποία σημειωτέον είναι κτίσμα 120 ετών που προστατεύεται ως ως Εθνικό Ιστορικό Τοπόσημο – και αυθόρμητα αποφάσισαν να «παντρευτούν».

Ο αδερφός της Άντερσον ανέλαβε τα της τελετής ενώ τα μέλη του προσωπικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου παρευρέθησαν ως «μάρτυρες». Η τελετή διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Δυστυχώς για τους οπαδούς των μεγάλων και αυθόρμητων τέτοιων χειρονομιών, η συγκεκριμένη ένωση μεταξύ δύο ετεροφυλόφιλων καλλιτεχνών ήταν περισσότερο μια αυτοσχέδια παράσταση και όχι μια νομικά δεσμευτική πράξη γάμου. Ήταν μια μικρή περφόρμανς σαν συνέχεια της συνεργασίας τους το 2007, στην Άρλ όταν η Άντερσον πρωταγωνιστούσε στο βίντεο της Σοφί Καλ, Prenez Soin de Vous.

Related Posts

  • Thierry Jolif: η τέχνη είναι έντασηΟ Γάλλος Thierry Jolif-Maikov αγαπά με πάθος το ροκ εν ρολ, τη φιλοσοφία, την ποίηση, την ιστορία και τον μυστικισμό των θρησκειών, τον κέλτικο και τον βυζαντινό πολιτισμό. Είναι […]
  • Κατερίνα Ζαχαροπούλου: «Με ενδιαφέρει η ησυχία της τέχνης»Το βράδυ της 28ης του περασμένου Ιούνη η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσίασε στην αυλή του παλιού Γυμνασίου της Ύδρας, στο ιστορικό Σαχτούρειο, μια σιωπηλή performance. Ήταν […]
  • Η Χρύσα Ρωμανού στην Ευρώπη της πρωτοπορίαςH Χρύσα Ρωμανού, μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες εικαστικούς της γενιάς της, έφυγε από τη ζωή την 1η Απριλίου του 2006, ακολουθώντας ύστερα από περίπου δύο χρόνια, τον σύντροφό της, […]
  • Christos Chrissopoulos: Look Twenty – Short Love Story[Short Love Story Shot in Athens, 2014. 20 photographs and 1 cover image. Original Music by Thierry Jolif]. «Το ξέρω ότι ο φόβος μου είναι η απόσταση. Και τότε ψάχνω να βρω τον πόρο, το […]
karouzo

Share
Published by
karouzo

Recent Posts

Χρόνης Μπότσογλου 1941-2022

Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…

2 years ago

Η ματιά του Mathieu Pernot στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου

Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…

3 years ago

Σώτη Τριανταφύλλου: “Ας μη ζούμε διαρκώς με τον ίδιο τρόπο…”

Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…

4 years ago

Κριστόφ Πεντερέτσκι

Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.

4 years ago

Ρατσισμός, ομοφοβία και βία στη λογοτεχνία του Εντουάρ Λουί

Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…

4 years ago

Venice Biennale 2019 review – preaching to the converted

There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…

5 years ago

This website uses cookies.