Στην καρδιά της Λόρι Αντερσον

ny

Από την Αργυρώ Μποζώνη

Τα τελευταία νέα για την Λόρι Άντερσον είναι ότι έκανε μια συναυλία για σκύλους στην παγωμένη Νέα Υόρκη, με -10 βαθμούς στην Times Square. «Είναι πραγματικά διασκεδαστικό να γαβγίζεις στην Times Square!» είπε η μουσικός και σημαντική performance artist στο κλείσιμο της συναυλίας. Το κοινό της, εκατοντάδες σκυλιά την παρακολούθησαν ουρλιάζοντας, ακούγοντας ήχους που γίνονται αισθητοί μόνο από τα αυτιά τους. Για εμάς τους ανθρώπους ήταν μια «σιωπηλή συναυλία».

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε ως event που συνοδεύει τη νέα της ταινία «Η καρδιά ενός σκύλου». Στην ταινία πρωταγωνιστής είναι ο δικός της σκύλος, ένα φοξ-τεριέ που είχε υιοθετήσει με τον άντρα της, τον διάσημο ροκ σταρ Λου Ριντ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Επόμενο νέο είναι ότι η Λόρι Άντερσον θα είναι η Guest Director στο φεστιβάλ του Μπράιτον για το 2016. Το φεστιβάλ γιορτάζει φέτος την πεντηκοστή του επέτειο και θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 29 Μαΐου. Η Άντερσον θα παρουσιάσει καινούργια δουλειά της, καθώς και έργα καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της τέχνης φτιαγμένα αποκλειστικά για το φεστιβάλ. Θα παρελάσουν διεθνείς καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, χορού, του τσίρκου, των εικαστικών, του κινηματογράφο και της λογοτεχνίας.

Το πλήρες πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί αλλά έχει αποκαλυφθεί ότι το κυρίαρχο θέμα θα επικεντρωθεί στην ιδέα του σπιτιού. Από το 2009, τα ηνία του φεστιβάλ έχουν αναλάβει ανάμεσα σε άλλους, οι Anish Kapoor, Brian Eno, Vanessa Redgrave, και η συγγραφέας Ali Smith.

Όμως η είδηση που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι ο πρόσφατος «γάμος» της με την συνάδελφό της, τη Γαλλίδα εικαστικό Σοφί Καλ, σε μια αυτοσχέδια τελετή στην εκκλησία Swedenborgian μέσα στην οποία παρουσίαζε η Άντερσον την ταινία της Heart of a Dog, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με την San Francisco Chronicle, η Άντερσον και η Καλ που συνδέονται με μακρά φιλία, επηρεάστηκαν από το ρομαντικό περιβάλλον της εκκλησίας – η οποία σημειωτέον είναι κτίσμα 120 ετών που προστατεύεται ως ως Εθνικό Ιστορικό Τοπόσημο – και αυθόρμητα αποφάσισαν να «παντρευτούν».

sophie-calle-laurie-anderson-wedding copy

Ο αδερφός της Άντερσον ανέλαβε τα της τελετής ενώ τα μέλη του προσωπικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου παρευρέθησαν ως «μάρτυρες». Η τελετή διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Δυστυχώς για τους οπαδούς των μεγάλων και αυθόρμητων τέτοιων χειρονομιών, η συγκεκριμένη ένωση μεταξύ δύο ετεροφυλόφιλων καλλιτεχνών ήταν περισσότερο μια αυτοσχέδια παράσταση και όχι μια νομικά δεσμευτική πράξη γάμου. Ήταν μια μικρή περφόρμανς σαν συνέχεια της συνεργασίας τους το 2007, στην Άρλ όταν η Άντερσον πρωταγωνιστούσε στο βίντεο της Σοφί Καλ, Prenez Soin de Vous.

Related Posts