Από τον Γιώργο Καρουζάκη
Η θάλασσα ως βασικό ζωγραφικό θέμα σε μια έκθεση που γίνεται σε ένα νησί του Αργοσαρωνικού παραπέμπει αρχικά στις γνωστές «παρά θίν΄αλός» διοργανώσεις που φιλοξενούνται τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Η κοινή έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου και του Κώστα Παπανικολάου στην γκαλερί Citronne στον Πόρο (έως 24 Ιουλίου) δεν έχει τα γνώριμα χαρακτηριστικά μιας καλοκαιρινής έκθεσης σε νησί : η προσέγγιση των δυο ζωγράφων στο κλασικό θέμα δεν είναι η αναμενόμενη, ενώ η γκαλερί που τη φιλοξενεί είναι γνωστή, εδώ και χρόνια, για τις άρτιες εκθέσεις που διοργανώνει.
Καλλιτέχνες της διασποράς, όπως ο Στίβεν Αντωνάκος και ο Κρις Γιαννάκος και σημαντικοί ζωγράφοι μας, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Χρόνης Μπότσογλου και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έχουν δείξει έργα τους στη Citronne. To όνομα της γκαλερί παραπέμπει στο σαγηνευτικό Λεμονοδάσος, σημείο αναφοράς για το νησί και στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη.
Στη φετινή, πρώτη έκθεση του καλοκαιριού ο Τάσος Μαντζαβίνος και ο Κώστας Παπανικολάου, στενοί φίλοι και εκπρόσωποι της ίδια γενιάς, συνεκθέτουν κι επιχειρούν έναν απρόβλεπτο διάλογο γύρω από μια κοινή αναφορά, τη θάλασσα. Επιπλέον δείχνουν και ορισμένα κοινά τους έργα, τα οποία ξεκίνησε ο ένας και ολοκλήρωσε ο άλλος, ως μια γενναιόδωρη χειρονομία πολλαπλών ερμηνειών.
Μην φανταστείτε, πάντως, ειδυλλιακές απεικονίσεις, καθησυχαστικά τοπία και γλυκερές αναπαραστάσεις της πραγματικότητας. Στη δουλειά του Τάσου Μαντζαβίνου η θάλασσα με τα βαθυκύανα, σχεδόν μαύρα, νερά της δεν αφήνει, άλλωστε, πολλά περιθώρια για ονειροπόληση. Ένα αίσθημα ανησυχίας διαχέεται στο χώρο και από τις φιγούρες που κατοικούν τις ζωγραφικές επιφάνειες των έργων του : παραμορφωμένες, απορροφημένες στον πυρήνα τους, αρνούμενες να κολακέψουν τους θεατές, εν μέσω μιας υπαρξιακής κρίσης με τα χέρια τους σε στάση απόγνωσης.
Στα έργα του διακρίνονται ακόμα στοιχεία από τη βυζαντινή, τη λαϊκή τέχνη ή τον Καραγκιόζη, ζωηρά φυλλώματα δέντρων, ζευγάρια, ζώα, όλα αντανακλάσεις ενός κόσμου μετέωρου ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.
Οι πίνακες του Κώστα Παπανικολάου στην πρώτη εντύπωση μοιάζουν οικείοι. Οι πιο παρατηρητικοί θεατές θα αναγνωρίσουν σε αυτούς εικόνες από το νησί του Πόρου και την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Σύντομα θα αντιληφθούν, όμως, ότι η ρεαλιστική τοπιογραφία και η αναπαράσταση αφήνει αδιάφορο το ζωγράφο. Η επιλογή του τόπου, η αυστηρότητα του σχεδίου, η ενορχήστρωση των χρωμάτων και του φωτός αποκαλύπτουν αρμονικές και αυστηρές συνθέσεις. Και ενισχύουν μια απρόσμενη θέαση του γνώριμου τοπίου που φαντάζει, την ίδια στιγμή, μπροστά μας οικείο και απρόσιτο.
Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ της Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Γκαλερί Citronne.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου 2013 και θα είναι ανοιχτή 11 πμ -1 μμ και 7 – 11 μμ καθημερινά.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο +30-22980-22401 Email : tspinari@gmail.com.
Η επόμενη και τελευταία έκθεση του καλοκαιριού στην γκαλερί Citronne είναι του Αλέκου Κυραρίνη από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.
Ο Χρόνης Μπότσογλου ανήκει στους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής τέχνης. Επί δεκαετίες παρατηρούσε τον…
Στιγμιότυπα από την παρουσία των προσφύγων στους δρόμους του Παρισιού, στους καταυλισμούς του Καλαί και…
Στα μυθιστορήματα μιλάμε για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνουμε σε πράγματα που δεν αποτελούν υλικό άρθρων…
Οταν ζεις σε δύσκολες εποχές, νιώθεις την ανάγκη να αγωνιστείς για την ελευθερία.
Όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω Φιλοσοφία, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η δυστυχία, η…
There is much to praise from Ghana, India, France, and a stunning international pavilion. Less…
This website uses cookies.