Τα λογότυπα της Σοβιετικής Ένωσης

Machine Building Plant
Starch and Treacle Plant, Yaroslavl. Designer: V.A. Pobedin Year: Unknown Country: Russian SFSR

 

Ο Λιθουανός graphic designer Rokas Sutkaitis έχει αφιερώσει τον λογαριασμό του στο Instagram στη συλλογή του από λογότυπα της Σοβιετικής Ένωσης. Το πάθος του για τη γραφιστική εκείνης της εποχής ξεκίνησε καθώς έψαχνε τους εκθεσιακούς καταλόγους εμπορικών σημάτων και σπάνιες εκδόσεις του παρελθόντος. Τα περισσότερα λογότυπα που παρουσιάζει προέρχονται από το χρονικό διάστημα 1960 – 1991. Πριν από τη δεκαετία του ’60, τα παραγόμενα αγαθά διακινούνταν στη Σοβιετική Ένωση χωρίς κάποιο διακριτικό σήμα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς τα παλιά εργοστάσια αναδιοργανώθηκαν, τα εμπορικά σήματα επανήλθαν για να πιστοποιούν την ποιότητα των αγαθών.

Στις δεκαετίες ’60 και ’70 η δύναμη της γραφιστικής άρχισε να αναγνωρίζεται από τις Αρχές και να χρησιμοποιείται σε διαφόρων ειδών συσκευασίες, στη διαφήμιση και στις συσκευασίες των προϊόντων του κράτους. Στις μεγαλύτερες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, όπως στη Ρωσία, λειτουργούσαν δεκάδες κρατικές υπηρεσίες που ήταν υπεύθυνες για το γραφιστικό σχεδιασμό προώθησης των προϊόντων.

My Soviet Homeland, Book series Cyrillic letter

 

Τα λογότυπα της συλλογής του Λιθουανού σχεδιαστή προέρχονται κυρίως από εργοστάσια, εκδοτικούς οίκους και συνεταιρισμούς. Αν και τίποτε δεν περνούσε απαρατήρητο από το άγρυπνο μάτι της σοβιετικής προπαγάνδας, η γραφιστική, λόγω του ελλειπτικού της χαρακτήρα, μπορούσε να ακολουθεί πιο ελεύθερες επιλογές, σε σχέση, για παράδειγμα, με την τέχνη. Τα λογότυπα, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες που τα δημιούργησαν, δεν παύουν να αποτελούν στοιχεία έκφρασης, τα ίχνη, τις αναμνήσεις από τη ζωή των ανθρώπων που ζούσαν εκείνα τα χρόνια στις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.

Furniture Factory/ By V.A. Pobedin/ Kamyshin
Production Association of Toys and Souvenirs/1975/Kalinin
Book Series Akiratis (Outlook) Vilnius
Factory Named after Lenin/ Luhansk

Confectionery Factory ‘Gegužės Pirmoji’ (1st of May), Klaipėda. Designer: J. Gedguda Year: Circa 1965
Dairy Products, Panevėžys Designer: R. Smuriginaitė
Association of the Baking Industry, Lvov
Experimental Advertising Souvenir Plant, Moscow.
Weaving Mill, Kamensk Designer: V. Umnov Year: 1969

Related Posts