Από τον Νίκο Γιαννακόπουλο
Τα καλά νέα έρχονται από τις Η.Π.Α. Η συναρπαστική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στην αρχιτεκτονική της κατοικίας, διεθνώς, δεν έχει πια καμία σχέση με τα κτίρια επώνυμων δημιουργών. Ακόμα κι αν είχατε σκοπό να ζητήσετε από τον Frank Gehry, τον Santiago Calatrava ή τον Rem Koolhaas να σας σχεδιάσει το σπίτι, θα σπαταλούσατε ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό για να ακολουθήσετε μια επιλογή που ανήκει στον προηγούμενο αιώνα.
Στη νέα εποχή κυριαρχεί η επιθυμία μιας προσιτής μοντέρνας στέγασης μέσα από το σύγχρονο design προκατασκευασμένων σπιτιών. Κορυφαίο παράδειγμα; Τα μοντέρνα, υψηλής αισθητικής και οικολογικής ευαισθησίας, σπίτια που σχεδιάζουν οι αρχιτέκτονες Jared Levy και Gordon Stott.
Για πρώτη φορά στη βιομηχανία των προκατασκευασμένων κατοικιών, η εταιρεία των Καλιφορνέζων αρχιτεκτόνων με την επωνυμία Connect:Homes, κατασκευάζει με τη χρήση ενός δικού της συστήματος συναρμολόγησης υπερσύγχρονες, οικολογικές και προσιτές οικονομικά κατοικίες και προμηθεύει τις διεθνείς αγορές.
Οι αρχιτέκτονες Jared Levy και Gordon Stott έχουν κερδίσει απαιτητικούς πελάτες, όπως τον σχεδιαστή μόδας και σκηνοθέτη Tom Ford και την ηθοποιό Demi Moore και διακρίνονται, όχι μόνο για τα δικά τους πρωτότυπα σχέδια αλλά και για την ανακαίνιση κλασικών σπιτιών του μοντερνισμού, κυρίως από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα : το είδος των “steel-frame” και “Case Study-style” σπιτιών, που λειτούργησαν ως πρωτοποριακά μοντέλα στην αντίληψη της παραγωγής κατοικιών υψηλού σχεδιαστικού επιπέδου προσιτών στις μάζες.
Από τη στέγη του σπιτιού του Le Corbusier στη λίμνη Leman, στην πρωτοποριακή στέγη μιας υπερσύγχρονης κατοικίας στον Ωρωπό – Δύο παραδείγματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής
Ήταν μόλις το 1923 που ο Le Corbusier σχεδίασε και υλοποίησε την ιδέα της επίπεδης στέγης – κήπου, στο μικρό σπίτι στις όχθες της λίμνης Leman, εφαρμόζοντας από τους πρώτους τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Το χώμα και το χορτάρι που απλώνονται στη στέγη από μπετόν εξασφαλίζουν στο εσωτερικό του μικρού σπιτιού δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.
Ενενήντα ολόκληρα χρόνια μετά μία άλλη στέγη μοιάζει να ξεφυτρώνει κυριολεκτικά μέσα από το έδαφος, σα να αποτελεί φυσική συνέχειά του. Πρόκειται για την οροφή μιας σύγχρονης κατοικίας στο Συκάμινο Ωρωπού, η οποία σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο και Κώστα Μαύρο, ιδρυτές του γραφείου Tense Architecture Network. Γεμάτη ενδημικά φυτά και με ένα χωμάτινο μονοπάτι για περίπατο, η στέγη αυτή, μήκους 60 μέτρων δεσπόζει στην εξωτερική όψη του σπιτιού και ο κήπος της αποτελεί το κύριο μέσο παθητικής εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο.