Νέα πρόσωπα: Χριστίνα Reinhardt

1655842_482992881822894_750041107_n

Από τον Γιώργο Καρουζάκη

Η Ελληνογερμανίδα χορεύτρια Χριστίνα Reinhardt αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2013. Έχει συνεργαστεί με την Ίριδα Καραγιάν και την Hellenic Dance Company. Επίσης χόρεψε στο 6ο ARC for Dance Festival σε χορογραφία του Χρήστου Ξυραφάκη και με την Hellenic Dance Company στο “Panorama” της Martha Graham στη Νέα Υόρκη, και τον Ιούλιο στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Διδάσκει σύγχρονο χορό στο Dance Cultural Center.

Η εμπειρία στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

«Η εκπαίδευση στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης είναι πάρα πολύ καλή. Είναι μια σχολή ευρέως αναγνωρισμένη και θεωρείται από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Όλοι οι χορευτές που αποφοιτούν απορροφώνται αμέσως είτε σε ελληνικές ομάδες είτε ομάδες του εξωτερικού. Θεωρώ ότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στην Κρατική Σχολή η οποία σε προετοιμάζει άρτια, σου δίνει τις βάσεις, τα ερεθίσματα και τη θεωρητική κατάρτιση για να εξελιχθείς, αν θέλεις, στον καλύτερο χορευτή».

1920090_744973895540684_575294559_n

Πρόσωπα που με εμπνέουν

«Πηγή έμπνευσης για μένα παραμένει η Martha Graham, επειδή η τεχνική της διδάσκεται στην Κρατική Σχολή, αλλά και σπουδαίες Ελληνίδες χορεύτριες και χορογράφοι, όπως η Λίντα Καπετανέα και η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου. Αγαπώ πολύ, επίσης, την τέχνη της Pina Bausch, της Trisha Brown του Akram Khan, του Sidi Larbi Cherkaoui του Hofesh Shechter. Τρελαίνομαι για τη Maguy Marin».

Αθήνα και σύγχρονος χορός

«Από τη στιγμή που υπάρχει το Ίντερνετ, μπορείς να δεις τα πάντα. Δεν είμαστε αποκλεισμένοι. Σίγουρα, στην Αθήνα δεν υπάρχουν το κλίμα και οι παραστάσεις που βλέπει κάποιος στις Βρυξέλλες, μια πόλη κέντρο του σύγχρονου χορού, αλλά δεν νιώθω, σε καμία περίπτωση, αποκλεισμένη. Ζούμε, πλέον, ένα μεγάλο μέρος τη ζωής μας μπροστά σε έναν υπολογιστή. Η αίσθηση του τόπου δεν περιορίζεται στο μέρος που ζεις. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορείς να ζεις στην Αθήνα και σε άλλους τόπους την ίδια στιγμή. Το virtual καταλαμβάνει ένα ουσιαστικό μέρος του εαυτού μας. Η Αθήνα με εμπνέει. Είναι μια πόλη έντονη. Μου αρέσει αυτή η urban πλευρά της, στο κέντρο, στο Μοναστηράκι, στο Σύνταγμα. Η έντασή της με κινητοποιεί δημιουργικά».

972271_10201470008417160_283806754_n

Το κοινό του χορού

«Το κοινό του χορού στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένο. Ο κόσμος που δεν ενδιαφέρεται αρκετά για την τέχνη και τον σύγχρονο χορό, προτιμά να πηγαίνει στο θέατρο και στο σινεμά. Ο σύγχρονος χορός φοβίζει κάποιους, επειδή δεν θέλουν να κάνουν μια μικρή προσπάθεια για να τον καταλάβουν. Και ό,τι δεν καταλαβαίνουμε, το φοβόμαστε και το απορρίπτουμε. Ένα μεγάλο μέρος του κοινού αποτελείται από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον χορό. Για αυτό, συχνά, νιώθω ότι αυτό που κάνουμε έχει μια διάσταση αυτοαναφορική, αυνανιστική και δεν συνδέεται με ένα μεγαλύτερο κοινό. Σε αυτή τη νοοτροπία της ανακύκλωσης εντοπίζω, εν μέρει, και την αργή διαδικασία εξέλιξης του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα».

1383155_10152016403054384_2096020686_n

Χορός και καθημερινή ζωή

«Συχνά, η ζωή μου στην πόλη περνά μέσα από το φίλτρο του χορού, κάτι που προσπαθώ σιγά-σιγά να αποδομήσω, να σταματήσω να το κάνω για να αντιληφθώ τον εαυτό μου καλύτερα, όχι μόνο ως χορεύτρια αλλά και ως άνθρωπο. Αν είσαι χορευτής είσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Παρατηρείς, διαρκώς, τον τρόπο που στέκεται ο άλλος στην ουρά της τράπεζας, στο σούπερ μάρκετ, ή πώς περπατά στο δρόμο. Το αρνητικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι, μερικές φορές, χάνεις την αυτονόητη εξήγηση. Χρειάζεσαι κάποιον να σου πει  ότι μπορεί κάποιος να κάθεται σε μια καρέκλα, χωρίς η κίνησή του να σημαίνει κάτι περισσότερο. Απλώς κάθεται».

CYMERA_20140615_154048 copy

 

Related Posts

  • Abbas Kiarostami, Palme d’Or-winning Iranian film-maker, dies aged 76Abbas Kiarostami, Palme d’Or-winning Iranian film-maker, dies aged 76Celebrated Iranian director, whose Taste of Cherry won Cannes’ top prize in 1997, remained in the country after the Islamic revolution and continued to flourish• Peter Bradshaw pays […]
  • Ο Arthur Rimbaud στη φρίκη των σεληνιακών χώρωνΟ Arthur Rimbaud στη φρίκη των σεληνιακών χώρωνΠώς να μιλήσει κανείς για τον Αρτύρ Ρεμπώ; Είναι ενδιαφέρον, πάντως, να παρατηρείς την αμηχανία των ανθρώπων που στέκονται αποσβολωμένοι μέσα στα χρόνια μπροστά σ' ένα φωτισμένο […]
  • Cambridge and Museum of Fine Arts, BostonCambridge and Museum of Fine Arts, BostonHistorical towns that kept old buildings, cobbled streets founded by English Puritans in 1630.
  • Tα φώτα της ΑκρόποληςTα φώτα της ΑκρόποληςΩραίο μου φάνηκε το κουστούμι του κ. Μακρόν, με τα δυο σκισίματα πίσω. Έφερνε κάτι από τη γοητεία του Ζαν Λουί Τρεντινιάν στην ταινία «Ένας άντρας και μια γυναίκα» του Κλοντ Λελούς, ενώ το […]