Το φωτογραφικό ημερολόγιο της Πάτι Σμιθ

smith 1
Η Πάτι Σμιθ στο Παρίσι

Το βιβλίο Μ.Train είναι μια αυτοβιογραφική έκδοση αναμνήσεων και ημερολογιακών σημειώσεων της Πάτι Σμιθ. Κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Bloomsbury. Η ποιήτρια της ροκ ξεκινά την ιδιόμορφη αφήγησή της από το Ino Café & Wine Bar, το μικροσκοπικό καφέ του Greenwich Village, που κάθε πρωί πίνει τον αγαπημένο της μαύρο καφέ και ανοίγεται στον κόσμο. Με έναν λόγο ρευστό, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, το παρελθόν και το παρόν ταξιδεύει στις σελίδες του βιβλίου σε διαφορετικά μέρη: από το Γαλάζιο Σπίτι της Φρίντα Κάλο στο Μεξικό μέχρι τους τάφους του Ζενέ, της Πλαθ, του Ρεμπό και του Μισίμα.

Η νέα φωτογραφική έκθεση της Πάτι Σμιθ στη γκαλερί Robert Smith της Νέας Υόρκης, με τίτλο Eighteen Stations, αντανακλά τα θέματα και την ευαισθησία αυτού του βιβλίου. Αποτελείται από τις φωτογραφίες – τραβηγμένες με δυο ειδών φωτογραφικές μηχανές, μια vintage Land 100 και μια Land 250 Polaroid- που συνοδεύουν την έκδοση. Καθώς και από πολλά στιγμιότυπα της προσωπικής της μυθολογίας, που συνθέτουν ένα πλέγμα του κόσμου και των αντικειμένων που την ενέπνευσαν. Πρόκειται για δεκαοκτώ σταθμούς στη ζωή της σε μια περίοδο 35 χρόνων.

Το κρεβάτι της Virginia Woolf και ο τάφος της Susan Sontag στο νεκροταφείο του Montparnasse
Το κρεβάτι της Virginia Woolf και ο τάφος της Susan Sontag στο νεκροταφείο του Montparnasse
unnamed
Ο τάφος του Constantin Brancusi στο Montparnasse και τα σλίπερς του Robert Mapplethorpe
smith--2
Η καρέκλα του Roberto Bolaño και τα μαχαιροπήρουνα του Arthur Rimbaud

Η Πάτι Σμιθ αντιμετωπίζει τη φωτογραφία σαν ένα είδος οπτικής μνήμης, ένα διάλειμμα στην πυκνή δραστηριότητά της. Η προσέγγισή της είναι ανεπιτήδευτη. Δεν θεωρεί τον εαυτό της φωτογράφο, αλλά ερασιτέχνη που απεικονίζει όσα ζει. Μερικές από τις φωτογραφίες της έχουν, επίσης, αρχειακό χαρακτήρα, αφού συνδέονται ποικιλοτρόπως με τους ήρωές της και απεικονίζουν: τον τάφο της Σύλβια Πλαθ, ένα κοστούμι του Γιόζεφ Μπόις, τις παντόφλες της Μαργκότ Φοντέιν.

Αργυρώ Μποζώνη

hotel
©Patti Smith, Hotel Victory, 2013, Courtesy the artist and Robert Miller Gallery
angel
©Patti Smith, Guardian angel, Dorotheenstadt Cemetary, 2013, Courtesy of the artist and Robert Miller Gallery
chair
©Patti Smith, Café ’Ino, Bedford Street, 2013 Courtesy of the artist and Robert Miller Gallery

Related Posts